Automatisering in retrospectie / Tom Hallegraeff

In 1977 begon ik bij Gasunie op een Control Data mainframe als Fortran, Algol en Simula  ponskaart-programmeur. De jobs moesten worden ingeleverd bij de balie. Output was in de vorm van print, papertape of ponskaart.

In 1978 heb ik voor het eerst kennisgemaakt met een spreadsheet waarin ik berekeningen maakte via telefoonlijnen op een computer in Londen. 64 velden bij 64 velden en alleen optellen aftrekken vermenigvuldigen en delen was mogelijk. Kosten gebruik: ƒ 300 per kwartier. Na twee jaar heb ik Delphi Automatisering opgericht want er verschenen computers die je kon dragen.  Ik begon een PC-zaak waarbij de nadruk lag op Basic en Assembly programma’s op CP/M pc’s van 48 K RAM met alleen een zwart-wit tv en cassettebandjes als randapparatuur.

Er waren nauwelijks programma’s aanwezig en zeker geen database programma’s, dus schreef ik mijn eerste commerciële programma genaamd ATGOS (algemeen toepasbaar gegevens-opslagsysteem). ATGOS was gebaseerd op het switchen van cassettebandjes. Mijn eerste medewerkster werd later mijn vrouw Marieke. In die vijf jaren dat ik Delphi Automatisering had werd  ook veel aan hardware geknutseld zoals het ontwerp en bouw van een AD/DA omzetter voor een machinefabriek (nu in elke audio apparaat) en het voorzien van Brother typemachines van een parallelle interface (verkochten soms 15 omgebouwde typemachines per maand). In die jaren heb ik mijn eerste harddisk verkocht van 10 Mb voor ƒ 16.000 aan de Fryske Academie die de Friese bijbel wilde analyseren.

In 1984 verkocht ik het bedrijf (toen met drie medewerkers) aan Computerij in Staphorst en mijn bedrijf werd een Groningse vestiging. De gouden jaren van netwerken braken aan waarin de leveranciers met geld smeten. Zo ging ik regelmatig met op IBM training en vlogen we naar Nice waarbij met uitzicht op de Middellandse Zee in de open lucht trainingen werden gegeven. Een ander voorbeeld was een incentive van HP voor dealer-directies, waarbij directieleden met hun partner uitgenodigd werden op Schiphol waar schaatsen werden aangemeten , waarna iedereen in een vliegtuig vervoerd werd naar Ivoorkust (straatarm) waar, bij een temperatuur van 50° boven nul een ijsbaan was geprepareerd, waarop de dames en heren omringd door de zwarte bevolking kon schaatsen en een drankje konden nuttigen. Dit alles onder het motto: NIETS IS ONMOGELIJK.`

Door de enorme omzetten in netwerkproducten (Novell Netware had 75% van de markt) reisde ik verscheidene keren naar Amerika en Engeland. OS/2, Token Ring bekabeling en Novell Netware waren niet aan te slepen – nu verouderde termen. Microsoft en IBM gingen samenwerken op het gebied van PC besturingssystemen. De samenwerking hield niet langer dan een half jaar stand, waarna Microsoft, met dank aan IBM, op basis van de OS/2 kernel de eerste Windows versie uitbracht.

Ook projecten bij Provinciale bibliotheekcentrales met videotex terminals is memorabel: Met subsidies van de overheid werden publieke “niet te slopen” terminals in Groningen op straat binnen 1 dag gesloopt. En ik had ze nog wel “seksloos” gemaakt (het gebruik van verhalende porno was ca 98 %).

E-mail als toepassing en WWW-Internet gloorde aan de horizon toen Gopher berichtendienst-projecten zich aandiende. Mijn belangstelling ging steeds uit naar toepassingen en ik kon met Lotus Notes door replicatietechnieken wereldwijd gebruik van database en applicaties realiseren.

Dat bracht mij in 1998 bij Wisdom (Assen), een kennisbedrijf op het gebied van Java en web technologie, waar ik kennismaakte met moderne projectleiding (voorloper van scrum en agile) en nieuwe ontwerpmethodieken (zoals later o.a. ArchiMate, TOGAF).

Dat heb ik vanaf 2006 doorgezet bij ilionx in Almere (ICS). Diverse grote projecten zoals MEE kenmerken deze laatste periode. Terugkijkend op bovenstaande kan je stellen dat de IT een volwassen dienstensector is geworden en dat mijn carrière  zeker getekend is door de groeistuipen van een exploderende technologie.

Dat deze lijn zich zal doorzetten wil ik laten zien door een presentatie van Yuri van Geest die een uiterst interessant boek heeft geschreven: Exponentiële Organisaties.

De link hieronder leidt naar een presentatie van Yuri van Geest over de enorme invloed op ons en onze organisaties van het samengaan van nano-, gen- en Informatietechnologie (ook wel Singularity genoemd) . Ga er voor zitten want de presentatie duurt 1,5 uur, maar boeit van begin tot eind. Bekijk ook de interessante vragen achteraf. Plaats: MartiniPlaza Groningen, opnamen: TVNoord.

Met deze toekomstblik eindig ik mijn retrospectie.

Yuri van Geest - Technologische trends en Exponentiële organisaties - Juli 2016


Vragen achteraf